LIVAR, proizvodnja in obdelava ulitkov, d.d.- PE Črnomelj

LIVAR, proizvodnja in obdelava ulitkov, d.d.- PE Črnomelj

Kdo smo

Družba Livar, d. d., je največja visokospecializirana livarna za proizvodnjo ulitkov iz sive in nodularne litine v Sloveniji. Vrednote, ki jih ustvarja in živi preko 750 zaposlenih, so povezane v vrednoto ODNOSA, ki se odraža tudi v tesnem sodelovanju in sobivanju v dveh občinah – Ivančni Gorici in Črnomlju. Zahtevnim industrijskim kupcem iz številnih industrij zagotavljajo celostne rešitve od razvoja ulitkov do finalizacije in mehanske obdelave. Celovito obvladovanje tehnološkega procesa, povezanega z izdelavo ulitkov in obdelancev, predvsem pa povezovanje že v razvojni fazi, cenijo številni ugledni proizvajalci kmetijskih in gradbenih strojev, superhitrih vlakov in tovornih vozil. Njihove ulitke vgrajujejo številni proizvajalci gospodinjskih aparatov, armatur in črpalk vodovodnega omrežja, velik ponos pa predstavlja lastna blagovna znamka in program litoželeznih pokrovov in rešetk Livar, ki so vgrajeni v večjem delu Slovenije in regiji Adria.

Livar sodeluje in krepi svoje znanje in izkušnje s sodelovanjem z Univerzo v Ljubljani – Naravoslovnotehniško fakulteto (Oddelek za materiale in metalurgijo) in Strojno fakulteto – ter Inštitutom za kovinske materiale in tehnologije iz Ljubljane. Zaposleni v Livarju se udeležujejo vseh oblik izobraževanj, s katerimi se krepi njihova inovativnost, kreativnost ter odgovornost.

Skrb za okolje

Skrb za okolje je eno vodilnih načel delovanja Livarja, pri čemer sledijo težnji po zmanjšanju obremenjevanja okolja pri virih onesnaževanja, skupaj z dobavitelji pa sodelujejo pri razvoju okolju prijaznih materialov. Livar je do sedaj dobil 3 priznanja za dosežke s področja učinkovite rabe energije in je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za biologijo na deponiji livarskih odpadkov Suhi most (Ivančna Gorica) zgradil rastlinsko čistilno napravo. Livar okoljsko zavezanost dokazuje s svojo okoljsko politiko, mednarodnim standardom ISO 14001, sodelovanjem v sistemu ECOvadis ter enotnim okoljevarstvenim dovoljenjem, izdanim s strani Agencije Republike Slovenije za okolje.

Proizvodnja ulitkov

Proizvodni program Livarja zajema izdelavo ulitkov iz sive in nodularne litine ter nekaterih drugih litin, ki jih delajo na 6 livarskih linijah. Maksimalne dimenzije avtomatizirane proizvodnje ulitkov so 900 x 700 x 400 mm, s težo posameznega ulitka do 150 kg. Letno dobavijo preko 6.300.000 sestavnih delov za različne industrije, večino izvozijo renomiranim družbam na italijanskem, slovenskem in nemškem trgu.

Rešetke in pokrovi

Livar je na slovenskem trgu in trgu nekdanje Jugoslavije znan po rešetkah in pokrovih lastne blagovne znamke, ki ima več kot 50-letno tradicijo. Znanje in dolgoletne izkušnje, v kombinaciji s sodobno tehnologijo, omogočajo razvijanje vedno novih rešitev na tem področju. Program rešetk in pokrovov ponuja izdelke po naročilu z napisom ter grafično obdelavo z litjem po meri (grb mesta, logotip podjetja itd.). Livar nudi širok spekter izdelkov lastnega programa na zalogi, kar omogoča fleksibilnost in kratke dobavne roke. Več informacij o programu pokrovov in rešetk boste dobili v novem katalogu .

Livar zagotavlja varnost in kakovost uporabe svojih izdelkov v skladu s standardom
SIST EN 124-2:2015
, ki ga redno nadzira nacionalni certifikacijski organ ZAG Ljubljana. Sistem kakovosti podjetja je v skladu z zahtevami standarda ISO 9001. Livar za vsak izdelek iz lastnega programa zagotavlja 7-letno garancijo in tudi na tak način jamči za kvaliteto svojih izdelkov.

Mehanska obdelava

V Livarju ulitke s sodobno tehnologijo CNC mehansko obdelajo do take faze, da so primerni za takojšnjo montažo. V oddelku mehanske obdelave izvajajo struženje, rezkanje, vrtanje, pehanje in balansiranje. Imajo lastno orodjarno za potrebe izdelave vpenjalnih in kontrolnih priprav ter namenskih rezalnih orodij.

Mehanska obdelava je pomembna konkurenčna prednost livarne, saj omogoča razvoj celotnega izdelka od ideje do končnega obdelanca. Na ta način omogočajo večjo optimizacijo delovnega procesa, višjo stopnjo fleksibilnosti in kakovosti ter posledično nižje stroške za naročnika.

Več informacij na spletni strani – LINK.