Pokolpje na FDI Summit 2013

Pokolpje na FDI Summit 2013

Predstavniki projekta Pokolpje na RIC Bela krajina so se dne 17. 9. 2013 na Ekonomski fakulteti udeležili mednarodne poslovne konference FDI Summit 2013 z delovnim naslovom »Oblikovanje jasne razvojne strategije«, ki sta jo organizirala The Slovenia Times in Ekonomska fakulteta v Ljubljani.

Program konference je sooblikoval programski odbor, ki ga sestavljajo prof. dr. Dušan Mramor, dekan Ekonomske fakultete v Ljubljani, dr. Peter Kraljič, direktor Emeritus McKinsey&Company, dr. Japec Jakopin, ustanovitelj in solastnik Seaway Group, Christof Droste, izvršni direktor Hella Saturnus ter mag. Marjan Hribar, direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarstvo.

Konferenca je potekala v sedmih vsebinskih sklopih-okroglih mizah. Začela se je z aktualnimi vprašanji organizacije normalnega in učinkovitega korporativnega upravljanja v državnem sektorju, v drugem sklopu je Vlada Republike Slovenije s predsednico Alenko Bratušek predstavila trenutna prizadevanja vlade, paket ukrepov so ocenili ekonomski strokovnjaki iz Slovenije in tujine, v nadaljevanju so bili predstavljeni privatizacijski načrti vlade in prizadevanja za omejevanje birokratskih ovir, tudi v povezavi z izkušnjami iz Hong Konga, ki je zaradi akutne birokratizacije ustanovil celo posebno »enoto« za preprečevanje birokracije. Konferenca je predstavila aktualne izkušnje tujih investitorjev ter analizirala učinkovitost promocije Slovenije, tako splošne, turistične, kot korporativne. Zaključila se je v športnem duhu, ki pritiče obdobju evropskega prvenstva v košarki, na zaključni okrogli mizi se je analiziralo, zakaj so naši športniki sposobni globalnega razmišljanja in uspehov, velik del gospodarstva in politike pa sta ujeta v lokalne vrtičke in temu ustrezne rezultate.

Po zaključku konference je v večernem delu sledil tudi posebni večerni sprejem v soorganizaciji z javno agencijo SPIRIT Slovenija »FDI Summit 2013 & SPIRIT Slovenia Evening Reception«, kjer je bil premierrno predstavljen izvleček iz novega promocijskega filma o Sloveniji v produkciji priznane ameriške režiserke in producente Ashley Colburn, dvokratne dobitnice nagrade Emmy.