International Business Forum Futurallia Istanbul 2013

International Business Forum Futurallia Istanbul 2013

Predstavniki RIC Bela krajina smo se v obdobju od 5. - 8. 6. 2013 v Turčiji udeležili mednarodnega poslovnega foruma FUTURALLIA Istanbul. Na dogodku smo opravili sestanke s potencialnimi tujimi investitorji ter jim predstavil prednosti in priložnosti vlaganj v Pokolpje.

Mednarodnega poslovnega foruma se je pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija udeležilo 15 slovenskih podjetij, med njimi podjetje iz Pokolpja - MOBA, d.o.o. Dogodek je bil namenjen poslovnemu mreženju malih in srednjih podjetij iz vseh sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Turčiji, njegova prednost je bila v mreženju ter možnosti navezave stika s podjetji iz regije ter tudi širše. Po besedah organizatorjev se je tridnevnega dogodka udeležilo več kot 850 udeležencev iz 653 podjetij ter 30 držav, med njimi tudi 19 predstavnikov 15 slovenskih podjetij. Javna agencija SPIRIT Slovenija je na svojem zelo obiskanem razstavnem prostoru predstavljala slovensko poslovno in investicijsko okolje. Vsako slovensko podjetje je imelo organiziranih 16 uradnih sestankov s tujimi podjetji, z ostalimi pa smo imeli možnost pogovora v času neformalnega druženja.

Turčija predstavlja pomembno gospodarsko partnerico Slovenije, saj tako izvoz kot uvoz zadnjih nekaj let naraščata, priložnosti za poslovno sodelovanje slovenskih podjetij pa se pojavljajo v vseh gospodarskih sektorjih. S skoraj 80 milijoni prebivalstva in močnim tekstilnim sektorjem, sektorjem elektronike, logistike, gradbeništva, turizmom in avtomobilsko industrijo lahko slovenskim podjetjem predstavlja izjemno pomembnega poslovnega partnerja. Blagovna menjava med Slovenijo in Turčijo znaša dobrih 430 milijonov evrov, Slovenija v Turčijo izvozi največ aluminija, barvil, avtomobilskih delov in papirja, uvozi pa največ osebnih avtomobilov, olja, nafte, zdravil in jeklenih žic. Turško gospodarstvo je v prehodnem obdobju, ko je še relativno precej odvisno od kmetijstva in težke industrije, po drugi strani pa je storitveni sektor v izjemnem porastu. Poleg tega pa je Turčija tudi ena izmed najbolj obiskanih turističnih destinacij na svetu. Sicer pa je Turčija poleg Kitajske, Indije, Rusije, Azerbajdžana in Kazahstana v letošnjem letu definirana kot eden ključnih trgov za slovenska podjetja.