Udeležba na svetovni razstavi Expo Milano 2015

V obdobju od 13. - 15. oktobra 2015 smo se v Italiji udeležili svetovne razstave Expo Milano. V obdobju od 11. do 20. oktobra 2015 se je na Expo predstavlja zadnja slovenska regija - Jugovzhodna Slovenija, kamor spada tudi tudi Pokolpje, kot turistična, kulinarična in kulturna destinacija.

Jugovzhodna regija je za obiskovalce pripravila zanimivo dogajanje na odru in ob njem, ki se je v nedeljo pričelo z nastopom tamburaške skupine KUD Dobreč iz Dragatuša. Zgodba Dolenjske, Bele krajine in Kočevsko-ribniške je bila prikazana skozi kulinariko v kuharskih šovih, naravne in kulturne znamenitosti ter pestro turistično ponudbo in razstavo foto kolažev. Čudoviti video posnetki so obiskovalce vsaj za trenutek ponesli med dolenjske griče, v dolino reke Kolpe in Krke, med belokranjske steljnike ali pa na ribniški sejem. Prav tako so se lahko obiskovalci od pričetka svetovne razstave z virtualnimi očali sprehajali po Otočcu ter po obrobju kočevskega pragozda. Aktualne informacije o turistični ponudbi JV Slovenije sta obiskovalcem nudili informatorki. Organizirana je bila tudi nagradna igra za super vikend doživetje za 4 osebe med vinskimi griči. 15. oktobra je Expo obiskala tudi delegacija županov občin JV Slovenije, ki so se poleg ogleda razstave udeležili tudi delovnega srečanja na temo regijskega turizma.

V jugovzhodni Sloveniji živijo prijazni, odprti in veseli ljudje. Njihovo gostoljubje ne pozna meja, pogrnjene mize so polne kulinaričnih in vinskih dobrot. Reliefna razgibanost, številni vodotoki, kraške značilnosti in biotska raznovrstnost ustvarjajo nepozabno dinamičnost jugovzhodne Slovenije. V njenih lokalnih prostranostih se bohotijo temno zeleni gozdovi, katerih pragozdni ostanki in drevesni velikani jemljejo dih. Rečne doline iskrivih lepotic Krke, Mirne, Rinže, Kolpe, Krupe in Lahinje, ki dajejo dom redkim rastlinskim ter živalskim vrstam, vabijo v mirna zatočišča. Na obronkih njenih gričev žlahtni s soncem ljubkovano grozdje, v nedrjih njenih globin pa brbotajo vrelci krepčilne in zdravilne termalne vode. Bogata dediščina plemeniti dolenjske zaselke, vasi in mesta. Gradovi, sakralna, stavbna, spomeniška in vrtno-arhitekturna dediščina so dragulji, ki tvorijo njeno bogato celovitost.