"Skupaj ustvarimo podjetniško okolje v Beli krajini - kako in kje začeti?", Semič, 12.11.2015

"Skupaj ustvarimo podjetniško okolje v Beli krajini - kako in kje začeti?", Semič, 12.11.2015

V četrtek, 12. 11. 2015 ob 17.uri se je v Kulturnem centru Semič odvila druga podjetniška delavnica "Skupaj ustvarimo podjetniško okolje v Beli krajini - kako in kje začeti?". Delavnico je organiziral RIC Bela krajina v sodelovanju z Mladinskim centrom BIT.

RIC Bela krajina proučuje možnosti vzpostavitve podjetniškega inkubatorja in coworking prostorov na območju Bele krajine. Z namenom, da ugotovi kakšen interes in koliko potenciala obstaja na območju je predvsem za mlade podjetnike, študente, dijake in brezposelne pripravil sklop treh delavnic: »Skupaj ustvarimo podjetniško okolje v Beli krajini – kako in kje začeti?«. Namen delavnic je poleg posnetka stanja na terenu predvsem motivirati našo mladino in brezposelne, da bolj aktivno pristopijo k uresničitvi neke svoje poslovne ideje in da dobijo nek navdih oz. zagon za uresničitev le teh…

Na delavnici smo predstavili podjetniške možnosti in priložnosti ter koristi skupnega sodelovanja pri oblikovanju podpornega okolja.

V Semiču so bili z nami:

  • DOMEN BOLE, podjetniški mentor in svetovalec v Tehnološkem parku Lljubljana
  • JERNEJA KAMNIKAR, ustanoviteljica VIVO catering
  • SILVIJA ŠPEHAR, solastnica podjetja Kanas, d.o.o., ekološka konopljina kozmetika HEMPTOUCH
  • PETRA ŠKARJA, soorganizatorka dogodka 500 podjetnic ter avtorica knjižnih uspešnic
  • SABINA GOSENCA, odg. ured. portala Triumfator.si, svetovalka za PR in družabna omrežja
  • RIHARD ZUPANČIČ, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji
  • ZALKA BOSANAC, direktorica PODJETJA FINET, d.o.o., računovodske, knjigovodske in finančne storitve, d.o.o., Vinica

Na delavnici v Semiču so svojo podjetniško pot skozi različne oblike vstopa na trg predstavili uspešni lokalni belokranjski in dolenjski podjetniki (ce). Jerneja Kamnikar iz VIVO cateringa je predstavila kako se je začela ukvarjati s cateringom, kje je videla potencial podjetja ob ustanovitvi leta 1993, pomen izobraževanja v njihovi dejavnosti, prelomnice in izzive podjetja. Silvija Špehar iz podjetja Kanas, d.o.o., ki se ukvarja z ekološko konopljino kozmetiko je predstavila kako se je realizirala njena poslovna ideja, pomen medsebojnega sodelovanja in vključitve v podjetniški inkubator ali coworking prostor ter pozvala prisotne, da izkoristijo možnosti, ki jim jih ponujajo razvojne institucije na območju. Petra Škarja je navzočim pojasnila, kako se je pričela ukvarjati s pisanjem knjig, da so za podjetništvo potrebne "iskrice v očeh in strast v srcu", naj ne čakamo pravega trenutka ter izpostavila pomen potovanj in branja knjig za našo osebno rast. Sabina Gosenca je predstavila svojo podjetniško pot od honorarnega novinarskega dela do redne zaposlitve na radiu, odprtja svojega s.p., mejnike v svojem življenju in izkušnjo s coworkingom. Rihard Zupančič je predstavil dejavnosti na Turistični kmetiji Zupančič na Jelševniku, od sadjarstva (sok in kis), vinogradništva, ovčjereje in ribogojstva. Računovodja Zalka Bosanac je predstavila "Kako in kje začeti v podjetništvu" in v okviru tega govorila o poslovni ideji, konkurenci, raziskavah trga in poslovnem načrtu, kaj je potrebno preveriti, preden se podamo v podjetništvo ter kaj igra ključno vlogo za uspeh v podjetništvu. Domen Bole je na koncu predstavil Tehnološki park Ljubljana kot največji ekosistem za spodbujanje tehnološkega podjetništva v JV Evropi ter na "živih" primerih predstavil rezultate njihovega dela pri vzpostavljanju podjetniških ekosistemov doma in v tujini ter kaj s tem okolja pridobijo.

O gostih:

Domen Bole je strokovnjak za razvoj poslovanja ter podjetniški svetovalec in mentor. V času študija in na profesionalni poti se je specializiral za področje zagona, razvoja in inovativne prenove podjetij. V 15-letni mednarodni karieri je deloval v vodstvu več malih in srednjih podjetij ter soustanovil 3 podjetja. Do danes je več kot 150-im podjetjem in podjetnikom v različnih razvojnih fazah pomagal pri zagonu, razvoju in internacionalizaciji poslovanja ter organiziral ali izvedel več kot 200 podjetniških delavnic in predavanj doma in v tujini. Zadnjih 6 mesecev je v Tehnološkem parku Ljubljana zadolžen za razvoj podjetniške podpore v smeri komercializacije tehnologij ter za vzpostavljanje več podjetniških ekosistemov doma in v tujini. Tehnološki park Ljubljana povezuje 290 podjetij in je sodoben znanstveno-tehnološki park tretje generacije, podporno in stimulativno poslovno okolje najvišje kakovosti za razvoj vrhunskega tehnološkega podjetništva. Z zagotavljanjem ustrezne infrastrukture, storitev in promocije motivira tehnološki podjetniški potencial v regiji. Več na http://www.tp-lj.si/.

Jerneja Kamnikar je otroštvo preživljala v profesorski družini v Črnomlju. Z družino so se v 80ih letih preselili v Ljubljano, kjer je nadaljevala šolske in delavne obveznosti vse do danes. Leta 1991 je leto prve zaposlitve pri gospe Olgi Novak Markovič na Ljubljanskem gradu. Pri njej se je seznanila z osnovami gostinsko turistične stroke in ugotovila, da ji to področje predstavlja velik izziv. Leta 1993 je ustanovila svoje podjetje Vivo, d.o.o., ki je v 15 letih postalo eno od vodilnih catering podjetij pri nas. Podjetje se je začelo intenzivno razvijati na področju prireditvenega cateringa na območju Ljubljane, katera dejavnost se je hitro razširila na območju cele Slovenije in v letu predsedovanja Evropski uniji tudi na celotno območje Evropske unije. Podjetje skrbi predvsem za pogostitve na medijsko odmevnih prireditvah ter mednarodnih srečanjih, sodelujejo pa tudi pri izvedbi dobrodelnih prireditev. VIVO catering je prvo podjetje v Sloveniji, ki je prejelo eko certifikat v gastronomiji, poleg tega pa so že trikrat prejeli nagrado Zlata nit kot najboljši zaposlovalec v svoji kategoriji. V podjetju VIVO catering so do sedaj poskrbeli za gastronomske užitke več eminentnih gostov, med drugim so pripravili pogostitev tudi za Kraljico Elizabeto II ter bivšega predsednika ZDA Billa Clintona, njihove jedi pa so ob obisku Slovenije okušali tudi estradniki Kevin Costner, Monica Belluci in David Guetta. Več na http://www.vivo.si/.

Silvija Špehar je mlada belokranjska podjetnica, solastnica podjetja Kanas d.o.o., ki se ukvarja z izdelavo in prodajo ekološke konopljine kozmetike Hemptouch. Kot biologinja v podjetju vodi raziskovanje in razvoj, skrbi za raziskave in pripravlja idejne osnutke izdelkov. Razvija in nadzira določene stopnje razvoja izdelkov, skrbi za preizkušnje prototipov ter njihovo vrednotenje pri ciljnih kupcih. V ekološki kozmetiki je prepoznala poslovno priložnost, saj se aktivno povezuje z ljudmi, ki iščejo naravne proizvode tako v preventivne kot kurativne namene. Pridobljeno znanje o zeliščih ter človeškem organizmu je nadgrajevala z lastnim raziskovanjem, za kar je pridobila nacionalno kvalifikacijo za zeliščarko. Več na http://www.zeleni-dotik.si/.

Petra Škarja je predavateljica, motivatorka ter avtorica knjižnih uspešnic »Česar nas niso naučili v šolah« in »Ameriški milijonarji so spregovorili«, katera je bila prevedena celo v kitajščino. Vsa leta šolanja je bila odličnjakinja, športnica šole, dobitnica mnogih zlatih priznanj, državna prvakinja v odbojki ter podprvakinja v igranju klavirja, nakar se ji je življenje pri 18. letih zaradi hude prometne nesreče popolnoma spremenilo. Pri 20. letih je odprla lastno podjetje, pri 23. je napisala svojo prvo knjigo, ki je v nekaj mesecih postala prodajna uspešnica. Od takrat se ukvarja s predavanji in motivacijskimi delavnicami na temo podjetništva, od leta 2013 pa je tudi soorganizatorka dogodka »500 podjetnic«. Več na http://www.petraskarja.com/.

Sabina Gosenca je diplomantka kadrovskega managementa, ki trenutno deluje kot predstavnica za odnose z javnostmi, svetovalka za družabna omrežja ter voditeljica prireditev. Poznamo jo s TV ekranov kot športno novinarko Vašega kanala, izkušnje v medijskem svetu pa si je nabirala tudi kot radijska in časopisna novinarka ter uradna napovedovalka na tekmah košarkarske ekipe Krka. Je nekdanja gimnastičarka in navijačica, odgovorna urednica športno-razvedrilnega spletnega portala Triumfator.si, lani pa se je iz Novega mesta preselila v Črnomelj, kjer sta si s partnerjem ustvarila družino. Več na http://www.sabinagosenca.com/.

Rihard Zupančič je mladi prevzemnik turistične kmetije Zupančič na Jelševniku, kjer gostom nudijo domačo hrano in pijačo, jagnjetino ter postrvi iz lastne ribogojnice. Od leta 2002 na kmetiji Zupančič iz ekološko pridelanih jabolk proizvajajo domač jabolčni sok, ki ga prodajajo pod blagovno znamko Lamut. Turistična kmetija Zupančič pa ni znana samo po dobri kulinariki, marveč je poznana tudi kot domovanje črne človeške ribice oz. črnega močerila. Privrženci dobre glasbe Riharda Zupančiča poznajo tudi kot pevca in kitarista belokranjske alter-rock skupine Broken Lock, katera ravno v teh dneh pričakuje izid novega albuma »Unicorns We All Chase«. Več na http://www.agrobiznis.si/8801746/Zupan%C4%8Di%C4%8Devi-pri%C4%8Dakujejo-%C5%A1tirikrat-ve%C4%8D-eko-jabol%C4%8Dnega-soka-kot-lani.

Zalka Bosanac je direktorica računovodskega podjetja Finet, d.o.o. Finet je družinsko podjetje, ki ponuja računovodske, knjigovodske in revizijske dejavnosti ter davčno svetovanje. Na slovenskem trgu so prisotni in aktivni že od leta 1992. Zaradi specifične geografske lege in zaradi poznavanja hrvaške zakonodaje so nekaj let zatem odprli še podjetje na Hrvaškem, kjer opravljajo enake storitve kot na slovenskem trgu le za hrvaška podjetja s pretežno slovensko lastninsko strukturo. Skozi vsa ta leta so z vztrajnim delom pridobili krog poslovnih partnerjev, s katerimi so ustvarili medsebojno povezanost in trdnost. Več nahttp://www.finet.si/si/podjetje/.