"Skupaj ustvarimo podjetniško okolje v Beli krajini - kako in kje začeti?", Črnomelj, 21.11.2015

"Skupaj ustvarimo podjetniško okolje v Beli krajini - kako in kje začeti?", Črnomelj, 21.11.2015

V soboto, 21. 11. 2015 ob 17.uri se je v Mestni muzejski zbirki odvila zadnja izmed podjetniških delavnic "Skupaj ustvarimo podjetniško okolje v Beli krajini - kako in kje začeti?". Delavnico je organiziral RIC Bela krajina v sodelovanju z Mladinskim centrom BIT.

RIC Bela krajina proučuje možnosti vzpostavitve podjetniškega inkubatorja in coworking prostorov na območju Bele krajine. Z namenom, da ugotovi kakšen interes in koliko potenciala obstaja na območju je predvsem za mlade podjetnike, študente, dijake in brezposelne pripravil sklop treh delavnic: »Skupaj ustvarimo podjetniško okolje v Beli krajini – kako in kje začeti?«. Namen delavnic je poleg posnetka stanja na terenu predvsem motivirati našo mladino in brezposelne, da bolj aktivno pristopijo k uresničitvi neke svoje poslovne ideje in da dobijo nek navdih oz. zagon za uresničitev le teh…

Na delavnici smo predstavili podjetniške možnosti in priložnosti ter koristi skupnega sodelovanja pri oblikovanju podpornega okolja.

V Črnomlju so bili z nami:

  • IZTOK LESJAK, direktor Tehnološkega parka Lljubljana
  • MATIJA GOLJAR, ustanovitelj USTVARJALNIKA, pospeševalnika mladinskega podjetništva
  • ANDREJ GLAŽAR, izumitelj probiotične posode "KEFIRKO", lansirane na Kickstarterju
  • JURE HENIGSMAN, arhitekt, Zavod F019CF
  • TOMAŽ AUPIČ, vodja kreative in organizator, AVLab KBŠ
  • RIHARD ZUPANČIČ, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji
  • VESNA GREGORIČ, s.p., dipl. ekon., strokovni vodja računovodskega servisa FINLINE - računovodski inženiring

Na delavnici v Črnomlju so svojo podjetniško pot skozi različne oblike vstopa na trg predstavili uspešni lokalni belokranjski podjetniki, v sklopu podpornega okolja za podjetništvo pa sta se predstavila Tehnološki park Ljubljana in Ustvarjalnik, pospeševalnik mladinskega podjetništva. Iztok Lesjak iz Tehnološkega parka Ljubljana je v kontekstu podjetnštva govoril o pomembnosti spoznati samega sebe, družbeni odgovornosti na ravni posameznika in na ravni celotne dužbe ter o osmih faktorjih, ki so potrebni za uspeh na posameznikovi podjetniški poti. Matija Goljar iz Ustvarjalnika je podal primer podjetniškega razmišljanja skozi prispodobo Toma Sawyerja, ki jo je apliciral tudi na današnji čas internetne tehnologije. Publiki je predstavil tri zanimive primere srednješolskih podjetnikov, ki so skozi hobi razvili posel. Matija meni, da je vsakdo lahko podjetnik, če dela tisto, kar ima rad, dela to vztrajno, sproti nadgrajuje znanje, ne obupa hitro ter sproti išče rešitve na nastale situacije v okolju. Andrej Glažar iz Pomurja je predstavil kako sta s kolegom Markom Borkom pričela izdelovati probiotične posode "KEFIRKO", kako je potekala kampanja na Kickstarterju ter številne izzive, ki sta jih nato morala premagati ter izzive, s katerimi se srečujeta danes. Jure Henigsman iz Zavoda F019CF je predstavil poklic arhitekta ter svoje dosedanje delo ter težave na svoji podjetniški poti. Tomaž Aupič je govoril o pomenu medsebojnega povezovanja ter prisotnim predstavil, kako so s prijatelji prišli do ideje, da ustanovijo v okviru Kluba belokranjskih študentov avdiovizualni laboratorij. Rihard Zupančič je povedal s čim vse se ukvarjajo na Turistični kmetiji Zupančič na Jelševniku (od sadjarstva - sok in kis, vinogradništva, ovčjereje in ribogojstva). Podjetništvo je kot izziv predstavila tudi računovodja Vesna Gregorič iz podjetja Finline, ki je govorila o tem, kaj vse je potrebno za realizacijo neke poslovne ideje in za ustanovitev podjetja ter predstavila možne oblike poslovnih subjektov in razlike med njimi. Zaradi slabih vremenskih razmer sta udeležbo na delavnici odpovedala Marko Bradica (Oblikovalski studio 76) in Dušan M. Z. Badovinac (Zavod za zdravo življenje). Odsotnost so opravičili tudi člani Startup skupnosti Novo mesto.

Povezave do posnetkov delavnice na Youtubu:

Ustvarimo podjetniško okolje Črnomelj 1: https://www.youtube.com/watch?v=WZttxjOdmgc&feature=youtu.be.

Ustvarimo podjetniško okolje Črnomelj 2: https://www.youtube.com/watch?v=h3WfMezZe84&feature=youtu.be.

Ustvarimo podjetniško okolje Črnomelj 3: https://www.youtube.com/watch?v=ggXK_aYjdDY&feature=youtu.be.

Ustvarimo podjetniško okolje Črnomelj 4: https://www.youtube.com/watch?v=UJ78-SViQc8&feature=youtu.be.

O gostih:

Iztok Lesjak je rojen 14. 10. 1955 v Kopru. S študijem na Univerzi v Ljubljani ima pridobljena naziva univerzitetnega diplomiranega inženirja računalništva in magistra ekonomskih znanosti. Profesionalno kariero je začel leta 1980 kot raziskovalec na Institutu Jožef Stefan, ki jo je nadaljeval kot broker raziskovalnih dosežkov slovenskih institutov na italijanskem tržišču. Po osamosvojitvi Slovenije je sodeloval pri razvoju strategije vzpostavitve tehnoloških parkov V Sloveniji. Za TP Lj je zasnoval idejni in izvedbeni načrt ter sodeloval pri sami izvedbi programov in infrastrukturnega projekta Tehnološkega parka Ljubljana na Brdu (61.000 m2, 42 mio EUR, 8 mio EUR iz ESRR). Na svoji poslovni poti je vrednotil preko 800 poslovnih načrtov in sodeloval pri priprav preko 300 poslovnih modelov. Ključne kompetence so mreženje, povezovanje, vrednotenje, projektno vodenje, manageriranje infrastrukture, storitev, razvoja podjetij, podjetništvo in regionalnega razvoja. V letih 2010-12 je predsedoval evropski sekciji Mednarodnega združenja tehnoloških parkov. IASP. V letu 2015 je predlagan v programski svet Naučno tehgnološkog parka Zvezdara iz Beograda ter v nadzorni svet Iniciative Start:Up Slovenija. Več nahttp://www.tp-lj.si/.

Matija Goljar je uspešen podjetniški svetovalec, presojevalec poslovnih idej in izvajalec podjetniških krožkov, ustanovitelj USTVARJALNIKA, pospeševalnika mladinskega podjetništva ali ljubkovalno podjetniškega peskovnika. Matija si je svoje prve delovne izkušnje nabiral kot računovodja v družinskem podjetju ter kot pisec člankov o javnem govorništvu. Temu je sledilo povabilo za predavanja osnovnošolcem na temo podjetništva, kar ga je popolnoma zasvojilo, zato je ustvaril t.i. »USTVARJALNIK - podjetniški peskovnik« USTVARJALNIK je namenjen vsem tistim, ki delajo svoje prve podjetniške korake. Njihove programe so izvajali že na več kot tretjini vseh slovenskih srednjih šol, v njihovih aktivnostih (poletnih taborih, konferencah, delavnicah, izmenjavah…) vsako leto sodeluje 1000 dijakov, v okviru krožkov pa so izpeljali na desetine uspešnih projektov. V USTVARJALNIKU so razvili lastno metodologijo za učenje podjetnosti, temelječo na konceptu Design Thinking-a, ki prihaja iz univerze Stanford v ZDA. Njihov program je Unreasonable Institute, ameriški pospeševalnik za socialno podjetništvo izbral med 11 najboljših družbenokoristnih podjetniških idej na svetu. Častni pokrovitelj Ustvarjalnika je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Več na http://www.ustvarjalnik.org/.

Andrej Glažar iz podjetja BORGLA, d.o.o. je po izobrazbi grafični oblikovalec. Pred projektom Kefirko je delal 10 let kot outsourcing kreativec na področju izvedbenega oblikovanja, razvoja blagovnih znamk in celostnih podob, koorporativnega komuniciranja, co – brandingov in kreativnih rešitev za digitalni in tiskani marketing. Med njegovimi klienti so MTV Adria, Supratravel, GMT, Elaborat d.o.o., Teleing, Študentski Servis Maribor, Hoteli in Turizem Rogaška, Atlantida Hotel in Villa Oasiss. Če mu še kaj prostega časa ostane ob aktivnih projektih, je ta večinoma namenjen glasbi, slikanju in psom. Več na http://kefirko.com/sl/.

Jure Henigsman je po tehniški gimnaziji na Šolskem centru Novo mesto pričel s študijem na Fakulteti za strojništvo, a je kmalu prešel na študij arhitekture, ki je zadovoljil njegove želje po kreativnosti.Pod mentorstvom izr. prof. Tadeja Glažarja je že tekom študija pomagal kot tehnični sodelavec pri izvedbi predmetov Arhitekturno oblikovanje in Projektiranje. Udeležil se je kar nekaj delavnic med drugim delavnice pod mentorstvom Jordia Badie iz španske Katalonije in bil član skupine Kreativnih skupnosti v Ljubljani v sodelovanju z ALUO, šolo AVA, IPOP in skupino IRWIN, ki je iskala rešitve stanovanjske in delovne stiske mladih kreativnih poklicev.Vsa leta študija je bil aktivni član Kluba belokranjskih študentov in Društva likovnih umetnikov Semič. Leto dni je na študijski izmenjavi v Švici študiral arhitekturo na Zuriški visoki šoli za uporabne znanosti ter nato še leto dni delal v biroju GXM v Zurichu na projektnem razvoju in izvedbi projektov. Po vrnitvi je nadaljeval z delom pri izr. prof. Glažarju na Fakulteti za arhitekturo kot tehnični sodelavec ter pisal magistrsko delo Idejnega projekta klinik v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki ga te dni zagovarja. Za potrebe projektov pri nas in v tujini sta s partnerico odprla Zavod F019CF, zavod za arhitekturo in kulturo, kjer vodita in razvijata kar nekaj arhitekturnih projektov doma in drugod. Več na http://www.henixman.com/.

Tomaž Aupič je 25 letni absolvent Fakultete za arhitekturo v Ljubljani, prihaja pa iz okolice Črnomlja. Svojo ljubezen do glasbe, filma, fotografije in kreativnih rešitev od leta 2012 realizira tudi skozi projekte Avdio-vizualnega laboratorija Kluba belokranjskih študentov, kjer deluje predvsem kot kreativna in organizacijska podpora. Več na http://www.klub-kbs.si/projekti/av-lab-kbs.

Rihard Zupančič je mladi prevzemnik turistične kmetije Zupančič na Jelševniku, kjer gostom nudijo domačo hrano in pijačo, jagnjetino ter postrvi iz lastne ribogojnice. Od leta 2002 na kmetiji Zupančič iz ekološko pridelanih jabolk proizvajajo domač jabolčni sok, ki ga prodajajo pod blagovno znamko Lamut. Turistična kmetija Zupančič pa ni znana samo po dobri kulinariki, marveč je poznana tudi kot domovanje črne človeške ribice oz. črnega močerila. Privrženci dobre glasbe Riharda Zupančiča poznajo tudi kot pevca in kitarista belokranjske alter-rock skupine Broken Lock, katera ravno v teh dneh pričakuje izid novega albuma »Unicorns We All Chase«. Več na http://www.agrobiznis.si/8801746/Zupan%C4%8Di%C4%8Devi-pri%C4%8Dakujejo-%C5%A1tirikrat-ve%C4%8D-eko-jabol%C4%8Dnega-soka-kot-lani.

Vesna Gregorič je strokovni vodja srednje velikega računovodskega servisa FINLINE, ki deluje že 22 leto. Prav dolgoletne izkušnje so dodana vrednost, ki jih lahko ponudijo svojim strankam. V servisu poleg računovodstva nudijo kadrovsko, davčno ter podjetniško svetovanje saj se zavedajo, da mladi podjetnik vse to tudi potrebuje. Podjetje je že tretje leto prejemnik Certifikata Excellent SME Slovenia pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki je pokazatelj dobre bonitete podjetja in varnega poslovanja. Ob enem je FINLINE edini računovodski servis na Dolenjskem s Certifikatom Strokovni vodja računovodskega servisa, ki ga je letos prejela vodja servisa Vesna Gregorič, diplomirana ekonomistka. Sedež podjetja je v Trgovsko poslovnem centru Črnomelj, na Zadružni cesti 33. Pot, kako naj mladi podjetnik zaživi v poslovnem svetu, nam bo sedaj predstavila Vesna Gregorič, Strokovni vodja družinskega podjetja FINLINE. Več na http://finline.si/.