Več kot sedem milijard evrov pomoči

Vir in informacije: Delo, 21. 4. 2020, www.delo.si, Avtorja: Nejc Gole, Karel Lipnik

Likvidnostni ukrepi

Vlada danes o poroštvenem zakonu in spremembah prvega paketa

Vlada bo danes obravnavala poroštveni zakon in spremembe prvega zakonskega paketa ukrepov za blažitev posledic epidemije. Država bo jamčila 70 odstotkov posojila velikim podjetjem ter 80 odstotkov posojila malim in srednje velikim podjetjem. Državno poroštvo velja za posojila, odobrena od 12. marca do konca leta. Po naših izračunih vrednost državne pomoči presega sedem milijard evrov.

Drugi paket pomoči gospodarstvu vključuje jamstveno shemo, vredno 2,8 milijarde evrov. Tabo podjetjem omogočila dostop do posojil. Po ocenah bo unovčenih za okoli pol milijarde evrov poroštev.

Ob okoli trimilijardnem prvem paketu in že na začetku marca napovedani pomoči v okviru instrumentov SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada vrednost državne pomoči že presega sedem milijard evrov, kar je okoli šestina slovenskega BDP. To je še vedno manj, kot svojim podjetjem obljubljajo nekatere druge evropske države. Pomoč Nemčije, denimo, že presega petino nemškega BDP.

Toda ključna težava je še vedno dosegljivost razpoložljive pomoči v času, ko je pomemben vsak dan. Likvidnost podjetij se je v štirih tednih zelo poslabšala. V še posebno velikih težavah so mala in srednje velika podjetja, ki imajo že v normalnih razmerah omejene vire financiranja. Vlada bi morala za mala podjetja pripraviti preproste, hitro dostopne instrumente, kot so neposredna pomoč z morebitno naknadno konverzijo v posojilo, odobreni limiti s krovnim delnim jamstvom države, odlogi plačil davkov in podpora pri upravljanju terjatev.