Samozaposleni: že imate urejen dostop do eDavkov?

Objavljeno: Finančna uprava Republike Slovenije, 3. 4. 2020, www.gov.si

Izjava za oprostitev plačila prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka bo zgolj prek eDavkov na voljo 14. aprila 2020.

Da boste lahko izkoristili ukrepe interventnih zakonov, si čim prej uredite dostop do eDavkov (preko računalnika ali mobilne aplikacije). Le prek eDavkov bo namreč mogoče oddati izjavo za oprostitev plačila prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka.

V teh dneh se na Finančni upravi že intenzivno pripravljajo na izvajanje ukrepov, ki jih prinaša nov zakonski paket za omilitev posledic epidemije koronavirusa. Za koriščenje nekaterih ukrepov za samozaposlene (denimo za oprostitev plačila prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka) bodo morali upravičenci oddati izjavo prek eDavkov (preko spleta ali mobilnega telefona).

Izjavo bo mogoče oddati od 14. aprila prek eDavkov (preko spleta ali mobilnega telefona).

Izjava za oprostitev plačila prispevkov in za pridobitev temeljnega dohodka bo pripravljena do 14.aprila, zato do takrat poskrbite, da boste imeli vstop v eDavke in boste izjavo lahko oddali. Izjavo bo namreč mogoče oddati le preko eDavkov.

Četudi ste morda doslej imeli pooblaščenca za urejanje zadev s Finančno upravo RS, vsem svetujejo, da se registrirate v eDavke tudi osebno bodisi z digitalnim potrdilom bodisi le z davčno številko in geslom. Tako boste lahko vse zadeve preverili in nadzorovali osebno prek računalnika ali mobilnega telefona. Pooblaščenec bo sicer še vedno lahko oddal omenjeno izjavo, je pa morda ravno v teh časih priložnost, da se tudi sami registrirate v eDavke in tako še lažje spremljate vaše poslovanje s Finančno upravo.

Kako si namestiti eDavke? To je povsem enostavno.

Na naslednjih povezavah najdete preprosta navodila, kako si namestite eDavke na računalniku ali na telefonu in se prijavite v eVročanje, da boste tudi dokumente dobili le po elektronski poti in ne več po navadni pošti.

Če imate pri tem težave se obrnite na klicni center za pomoč uporabnikom na telefonski številki: 05 297 6800 ali na e-naslov: sd.fu@gov.si.

Vse zadeve (vprašanja, preverjanja, itd.) s Finančno upravo skušajte urejati prek klicnega centra za fizične osebe na številki: 08 200 1001, za pravne osebe na številki 08 200 1003 prek elektronske pošte uradov.