Kako odpreti podjetje na Cipru?

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 22. 5. 2018, Avtor: Veleposlaništvo Republike Slovenije Atene

Glede na v letu 2017 objavljeno poročilo Svetovne banke o poslovnem okolju držav (Doing Business 2018) Ciper zaseda 53. mesto med 190 državami (preteklo leto je zasedal 45 mesto), pri čemer je na najnižjem mestu uvrščena pri kriteriju uveljavljanja pogodb in postopkih pridobitve gradbenih dovoljenj (138. in 120. mesto), postopek, ki v povprečju traja kar 507 dni. Na drugi strani pa se dobro sooča s plačilno nesposobnostjo in zaščito manjšinskih vlagateljev (21. in 43. mesto). Pri kriteriju ustanovitve podjetja je Ciper zasedel 50. mesto, pri pridobitvi električne energije 67., pri registraciji nepremičnin je na 92. mestu, pri pridobitvi kreditov na 68., pri zaščiti vlagateljev na 44. ter pri čezmejnem trgovanju na 45. mestu.

Ciprski pravni sistem je vezan na načela angleškega sistema in osnovna pravna podlaga za vzpostavitev podjetja je Zakon o ciprskih podjetjih (Cyprus Companies Law). Zakon je v zadnjem času predmet rednih sprememb in amandmajev, v luči prizadevanj za vzpostavitev čim bolj konkurenčnega in podjetjem prijaznega okolja.

Postopek registracije podjetja na Cipru je več ali manj enak za vse poslovne subjekte in vključuje pripravo statuta, overitev pri lokalnem notarju, iskanju primernih prostorov za podjetje, vzpostavitev bančnega računa ipd.

Za registracijo podjetja na Cipru je odgovoren vladni organ: Department of Registrar of Companies and Official Receiver.

Osnovni koraki so naslednji:

  • iskanje pravnega zastopnika: v skladu ciprsko zakonodajo lahko le odvetniki člani ciprskega odvetniškega združenja pripravijo in podpišejo memorandume, statute družbe ipd.
  • odobritev imena podjetja: vloga predloga imena podjetja Registru družb na Cipru. Postopek v povprečju traja 1 mesec (10 eur), pospešeni postopek pa 2-5 delovnih dni (30 eur).
  • zbiranje potrebne dokumentacije in predložitev v registracijo
  • obdelava vloge in odobritev s strani organa za registracijo podjetij
  • postopki po registraciji: ki vključujejo registracijo pri davčnem uradu za pridobitev davčne številke ter pri Zavodu za socialno zavarovanje.

Opozarjajo tudi, da je Ciper od leta 1974 razdeljen, pri čemer Severni del otoka ni pod nadzorom Republike Ciper, ki je država članica EU in posledično pravnega reda EU na severnem delu otoka ne more izvajati.

Uporabne spletne povezave: